top of page

Sajber bezbjednost u 2024 godini: Trendovi, prijetnje i strategije

Branko Džakula

2024 Godina u svijetu sajber bezbjednosti: Trendovi, prijetnje i strategijeApril je stigao, a digitalni svijet i dalje osjeća potrese nakon onoga što se naziva "Mother of all breaches" (MOAB). Ovaj masivni breach izložio je 26 milijardi zapisa i spojio nekoliko starih breach-eva u jednu bazu podataka od 12 terabajta. Ovo nije samo još jedna vijest, ovo je ozbiljan alarm koji nam pokazuje koliko su sofisticirane i povezane sajber-bezbjedonosne prijetnje postale.


MOAB je posebno zabrinjavajuć jer miješa stare i nove podatke. To znači da je više ljudi sada u opasnosti od krađe identiteta, phishinga i drugih kibernetičkih napada, što zahtijeva hitnu potrebu za jačanjem mjera sajber bezbjednosti uopšte. Dok se nosimo sa posljedicama MOAB-a, istražimo glavne trendove u kibernetičkoj sigurnosti za 2024. godinu, fokusirajući se na poboljšanje naših odbrambenih sposobnosti i pripremu za buduće prijetnje.


Sajber kriminal: Rastući biznis


Sajber kriminal je organizovaniji i profitabilniji nego ikad. Grupe sajber kriminalaca djeluju kao podmazani strojevi, ulažući u napredne tehnologije kako bi izvršili složene napade. Ransomware, gdje napadači zaključavaju i kradu podatke kako bi tražili otkup, postao je ključna strategija za njih. Troškovi sajber kriminala očekuju se da će dostići trilione dolara godišnje, što je usporedivo sa BDP-om velikih ekonomija. Ove godine, očekujemo više ovakvih sofisticiranih napada, prisiljavajući kompanije i vlade da podignu nivo svoje sigurnosti.


Ransomware: Evoluirajuće prijetnje


Napadi ransomware-a postaju sve sofisticiraniji. Sajber kriminalci sada kradu osjetljive informacije prije zaključavanja sistema, što povećava njihovu pregovaračku moć. To čini sektore poput zdravstva i infrastrukture primarnim metama, jer strah od javnog izlaganja ili prekida operacija može izazvati brze isplate.


Mobilna sigurnost: Rastuća zabrinutost


S povećanom upotrebom pametnih telefona, za sve, od kupovine do vođenja poslovanja, osiguravanje mobilnih uređaja postalo je ključno. Sajber kriminalci sada ciljaju mobilne platforme, iskorištavajući slabosti u aplikacijama i sistemima. Ove godine, očekujte jače sigurnosne mjere prilagođene mobilnim uređajima, uključujući bolje procese autentifikacije i specijalizovanu obuku za korisnike.


Vještačka inteligencija: Mač sa dvije oštrice


Veštačka inteligencija (AI) igra ključnu ulogu u sajber bezbjednosti. S jedne strane, AI pomaže u stvaranju efikasnijih sigurnosnih alata koji mogu brže otkriti i odgovoriti na prijetnje. S druge strane, sajber kriminalci takođe koriste AI kako bi izveli sofisticiranije napade. To znači da se takmičenje između sajber odbrane i sajber napada postaje sve intenzivnije, pri čemu je AI na čelu.


Zero Trust: Novi standard


Koncept "zero trust" postaje osnovni pristup sigurnosti. To znači da niko nije automatski pouzdan, bilo unutar ili izvan mreže, i da svako mora biti verifikovan kako bi pristupio resursima mreže. Očekuje se da će više organizacija usvojiti ovaj pristup kako bi se zaštitile od unutrašnjih i vanjskih prijetnji.


Tehnologije koje poboljšavaju privatnost u porastu


Kako zabrinutost zbog privatnosti podataka raste, tehnologije koje poboljšavaju privatnost bez žrtvovanja korisnosti podataka postaju popularnije. Ovi alati su posebno vrijedni u industrijama poput zdravstva i finansija, gdje se često rukuje osjetljivim podacima. Očekujte da će više organizacija usvojiti ove tehnologije u 2024 godini.


Potražnja za vještinama u domenu sajber bezbjednosti


Postoji velika potražnja za stručnjacima iz oblasti sajber bezbjednosti, i ne prestaje da raste. Kompanije ne traže samo tehničke veštine, već i profesionalce koji mogu integrisati sigurnost u poslovne strategije. Da bi popunile ovu prazninu, organizacije se više fokusiraju na obuku i inovativna rešenja zapošljavanja. UN1QUELY kompanija u partnerstvu sa ABIIS-om se fokusira na izgradnju sajber bezbjedonosnih stručnjaka kroz svoju akademiju.


Ranjivosti lanca snabdijevanja


Kako kompanije postaju sve više umrežene, rizik da budete napadnuti od strane manje sigurnih partnera se povećava. Napadači iskorištavaju ove veze kako bi ciljali više organizacija istovremeno. Stoga je osiguranje cjelokupnog lanca snabdijevanja postalo važnije, a kompanije preduzimaju korake kako bi osigurale sveobuhvatnu sigurnost koja pokriva sve njihove partnere, podizvođače i dobavljače.


Povećavanje sigurnosti IoT-a


Internet of Things (IoT) se širi, što donosi nove sigurnosne izazove. Od pametnih kućnih uređaja do industrijskih senzora, rastući broj povezanih uređaja zahteva snažne sigurnosne mjere kako bi se spriječio breach.


Zaključak


Kako se krećemo kroz 2024. godinu, razumevanje ovih trendova u sajber bezbjednosti ključno je za sve koji žele ojačati svoje odbrambene sposobnosti i zaštititi se od sofisticiranih digitalnih prijetnji. Naš partner UN1QUELY, deo BrightMarbles Grupe, je uvijek spreman da pomogne. Bilo da se suočavate sa ransomware-om, problemima u lancu snabdevanja ili drugim digitalnim prijetnjama, nude sveobuhvatne usluge kako biste osigurali da su vaši digitalni resursi sigurni i da je vaše poslovanje spremno za sve što dolazi. Ne čekajte da dođe do napada da biste prepoznali važnost sajber bezbjednosti. Kontaktirajte UN1QUELY-u da vidite kako vam mogu pomoći da ostanete bezbjedni i uspijete u današnjem digitalnom svijetu.

20 views0 comments

Comments


bottom of page