top of page

Naša priča

onama.png

Sajber tehnologije su prisutne u skoro svim aspektima savremenog društva u vidu komunikacionih mreža (žičanih i bežičnih), cloud računarskih sistema, ručnih i prenosivih računara, ugrađenih računarskih sistema u transportnim vozilima, domovima i javnim ustanovama i u sve većoj mjeri postaju čvorišta od kojih direktno zavise od dostupnosti jednostavnih onlajn usluga do održavanja ljudskih života u zdravstvenim ustanovama i bezbjednog prevoza putnika.

 

Većina ovih krucijalnih sistema nisu obezbjeđeni po nekoj razumnoj definiciji bezbjednosti i dok je za očekivati da vremenom sistemi postaju bezbjedniji situacija se trenutno razvija u suprotnom smjeru i ovi sistemi postaju sve više ranjivi na moderne i čak zastarjele metode napada. Mnogi razlozi doprinose ovom neželjenom trendu među kojima su prekomjerene integracije sa trećim licima (eksternim provajderima) u cilju poboljšanja kvaliteta usluge ali rijetko i bezbjednosti, primjene loše i zastarjele prakse bezbjednosti u upravljanju korisničkim nalozima, ažuriranju softvera i upravljanjem rizika i nedovoljna svijest i edukacija građana i stručnog kadra o sajber bezbjednosti.

 

Posljedice uspješnog napada mogu biti katastrofalne od velikih finansijskih gubitaka, nedostupnosti krucijalnih usluga za društvo, curenja osjetljivih podataka o ličnosti građana, a čak i do smrti.

 

Asocijacija za Bezbjednost i Istraživanje Informacionih Sistema – Crna Gora (skraćeno ABIIS) je nevladino udruženje koje traži da adresira trenutne i buduće potrebe istraživanja novih načina zaštite postojećih sistema u produkciji, razvijanja novih sistema zaštite i razumijevanja trenutnih metoda napada i kompromitovanja računarskih sistema kao i rad na konstantnom podizanju svijesti šire javnosti o informacionoj bezbjednosti i zaštiti ličnih podataka.

Branko Džakula, MAppSc

Osnivač i Izvršni Direktor Asocijacije za Bezbjednost i Istraživanje Informacionih Sistema - Crna Gora

"Želimo da vratimo povjerenje u informacione tehnologije kroz vještinu, znanje i istraživanje."

Naši ciljevi

undraw_apartment_rent_o0ut.png

Javni sektor

 • Saradnja u smislu pružanja podrške Vladi Crne Gore pri definisanju i realizovanju Strategije sajber bezbjednosti i otalih dokumenata od strateškog i implementactionog značaja u ovoj oblasti

 • Saradnja u smislu pružanja podrške Vladi Crne Gore u pogledu usaglašavanja lokalnih propisa sa propisima i standardima Evropske Unije u oblastima sajber bezbjednosti, informacione bezbjednosti, zaštite privatnosti podataka i povezanih oblasti

   

undraw_file_searching_duff.png

Istraživanje

 • Saradnja članova Udruženja sa Crnogorskim i globalnim eksperatima, istraživačima, istraživačkim ustanovama i organizacijama sličnog interesa, obrazovnim ustanovama, studentima na projektima iz domena zaštite privatnosti podataka, informacione bezbjednosti i povezanih oblasti

 • Saradnja članova Udruženja u pogledu razmjene i definisanja najboljih praksi u oblasti sajber bezbjednosti i zaštite privatnosti podataka

 • Realizacija i promovisanje istraživanja u oblasti sajber bezbjednosti i tehničke zaštite informacionih sistema kroz saradnju sa nacionalnim i internacionalnim istraživačkim centrima/organizacijama
   

undraw_co-working_825n.png

Privatni sektor

 • Podizanje svijesti i edukacija građana Crne Gore o sajber bezbjednosti i zaštiti privatnosti podataka

 • Omogućavanje razmijene informacija između privatnog i javnog sektora o sajber prijetnjama u Crnoj Gori   

Zbog velikih potreba stručnog kadra na projektima, konstantno regrutujemo nove kolaborante, studente i članove da se pridruže našem timu. Svi zainteresovani koji podržavaju naše ciljeve i žele da se pridruže ABIIS timu, mogu da nam se obrate putem naše kontakt forme sa priloženim CV-jem ili predlogom saradnje.

Naš tim

VCISO sa CISM sertifikatom i preko 13 godina iskustva.

Suosnivač Secfix-a i UN1QUELY-ja.

Stručnjak za usklađenost sajber sigurnosti sa standardima poput NIST-a, ISO 2700, TISAX, PCI-DSS, SOC2, HITRUST, CCPA i GDPR.

Vodi UN1QUELY Cybersecurity Akademiju i aktivan je na dogđajima u industriji.

Branko cover (1).jpg

Osnivač i izvršni direktor

 • LinkedIn - White Circle
Board member

Branko Džakula

Program menadžer sa čvrstom pozadinom u vođenju cybersecurity projekata.

Strahinja_edited.jpg
 • LinkedIn - White Circle
Board member

Strahinja Vuksanović

Ekspert za cybersecurity program menadžment

Ofanzivni cybersecurity inženjer sa čvrstom pozadinom u testiranju informacionih sistema.

Luka_edited.jpg

Luka Bojović

Ekspert za ofanzivne cybersecurity operacije

 • LinkedIn - White Circle
Board member

Više od 13 godina rada i iskustva u Ugostiteljskoj, TelCo i Finansijskoj industriji, sa posebnim fokusom na operativnu bezbjednost kritičnih sistema. Sertifikovan Cisco Cyber Ops, Microsoft 365: Security Administrator Associate i GIAC Network Penetration Tester.

Untitled.png

Ivan Čekerevac

Ekspert za bezbjednost računasrkih sistema (on-prem & cloud)

 • LinkedIn - White Circle
Board member

Preko 10 godina iskustva u softverskom inženjerstvu na PHP, CSS, JS tehnologijama radeći u TelCo, Retail i IT industrijama. Osnivač Bucketora-e.

ND.jpeg

Nikola Drakulić

Suosnivač i direktor tehničkog razvoja

 • LinkedIn - White Circle
Board member
bottom of page